Konsentrasjonsleirer

Flere konsentrasjonsleire ble opprettet rundt om i Europa for å møte nazi-Tysklands krav om å gjennommføre det de kalte "den endelige løsningen". Blandt de mest kjente var Auschwitz i Polen der mange jøder endte sitt liv for Nasiztenes drøm om et "rent" Europa.

Sachsenhausen

Konsentrasjonsleiren ble opprettet i 1936, ligger litt vest for Berlin og ble bygget av fanger fra andre små leirer. Det var Henrich Himmler som bestemte at leiren skulle lages. Leiren skulle ha plass til mange fanger og ha enkle brakker. I tillegg til de originale brakkene skulle det lages andre brakker som hadde stort bad, omkledningsrom, stue og stor sovesal. Disse brakene skulle etter krigen vise hvordan det hadde vært for fangene under krigen. Det skulle gi et positiv bilde av hvordan det hadde vært, og skulle lure omverdenen til å tro at fangene hadde hatt det bra. Sachsenhausen var den fangeleiren som hadde flest norske fanger. Hverdagen i leiren bestod av umennesklig arbeid og tortur. Fangene fikk lite mat, drikke og pauser og leveforholdene var helt forferdelige.

Sachsenhausen er blant annet kjent for ”skotesterbanen” sin. Fangene fikk på seg de nye skoene til SS-soldatene og måtte gå rundt i dem over alle mulige underlag fra kl. 06.00-17.00. I tillegg måtte fangene etter hvert gå med 10-25 kilos sandsekker på ryggen. Dette var en stor påkjennelse for alle de utsultede fangene.

Det er uklart hvor mange som døde i leiren. Men det var ca. 100 000 som døde av sykdom og underernæring. Blant de døde var det omtrent 200 nordmenn.

Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen
http://www.net-blast.com/Webdesk/netblast/pages/index.html?id=379590

Vakttårn og brakker i Sachsenhausen

View%20of%20the%20guard%20tower%20at%20Sachsenhausen.jpg

Ravensbrück

Dette var en beryktet konsentrasjonsleir for kvinner under 2. verdenskrig. Leiren lå i Nord-Tyskland, 90 kilometer nord for Berlin. Byggingen av leiren startet i november 1938 og leiren ble åpnet i mai 1939. Våren 1941 ble det også opprettet en liten leir for menn ved siden av originalleiren. Ravensbrück var kjent for sine medisinske eksperimenter. Det var titusener av fanger som måtte lide sin skjebne på grunn av grusomme ting som ble gjort mot dem under eksperimentene.

Leiren hadde et overtall av polske kvinner. Blant de 150 000 fangene var 40 000 av dem polske kvinner. Da krigen var ferdig var det bare 40 000 overlevende igjen.

Kilde
http://no.wikipedia.org/wiki/Ravensbr%C3%BCck

Kvinnelige fanger i Ravensbrück som graver skyttergraver

ravensbruck_kvinnearbeid1.gif

Birkenau

Selection_Birkenau_ramp.jpg


I en landsby 3 km fra Auschwitz ble den nye ”drapsfabrikken” til Hitler bygget. Leiren Birkenau ble bygget av SS soldater og fanger. Birkenau var Auschwitz II. Etter at Birkenau ble bygget, ble Auschwitz først og fremst arbeidsleir, mens Auschwitz II(Birkenau) ble en utryddelsesleir.

Leiren hadde over 300 bygninger. Noen av tre og noen av mur. Bygningene var egentlig laget for hester, med 52 hester i vær bygning. Men etter at nazitroppene hadde fikset på dem var det plass til 1000 fanger i vær bygning.

Leveforholdene i Birkenau var helt forferdelige. Det var bare gjørme på bakken (inne og ute), det lå åtte personer i 1,5 meter brede senger og om vinteren måtte tusen mann varme seg foran to små ovner i hver brakke. Det var helt uutholdelig.

Omtrent en tredjedel av alle de 6 millioner jødene som ble drept, ble drept i Birkenau. Også et stort antall polakker, sovjetiske krigsfanger, sigøynere og homoseksuelle ble drept her. Auschwitz II ble det største og frykteligste krigsminne etter Holocaust.

Kilder
http://www.daria.no/skole/?tekst=2876
http://www.daria.no/skole/?tekst=3388

Inngangen til Birkenau

Brama%20Birkenau%20zmniejszona(1).jpg
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License