Hvem var Hitler?

Adolf Hitler- Hvem var han?

Adolf Hitler ble født i et lite vertshus med navn Gusthof Zum Pommer, som ligger i den lille byen Braunau i Østerrike. Han ble født den 20.april 1889. Foreldrene hans het Alois Hitler og Klara Pols. Moren var en bonde jente, mens faren var en underordnet tollfunksjonær. Adolf hadde bare en levende søster, siden resten døde i tidlig alder. Familien hans var katolikker, men Adolf gikk fra troen sent i tenårene. Hitler prøvde å skjule sin bakgrunn mest mulig, siden det var noen rykter som sa at han var kvart jøde.
hitler_child_age1.jpg
Dette er et bilde av Hitler som barn.

Adolf sa tidlig at han ville bli maler eller kunstner. Dette reagerte faren sterkt på og sa at det ikke kom til å skje mens han levde, men siden faren døde da han var 14 år, åpnet det seg nye muligheter for Adolf. Han var god på skolen, men han var litt lat og avsluttet skolegangen sin i 1905. Da var han 15 år gammel, og han tok ikke avgangseksamen. Da han var ferdig på skolen, flyttet han og moren til Urfahr som ligger i nærheten av Linz.

I 1907 døde moren hans av brystkreft. Legen som behandlet moren var jøde, og Hitler var veldig takknemlig for det han hadde gjort for moren, så han hjalp han faktisk med å flykte til USA. Da moren døde var Hitler 18 år gammel, og bodde i et herberge i Wien. Adolf hadde da søkt om å komme inn på kunstakademiet. Prøvetegningene hans var derimot ganske dårlige, så han kom ikke inn på skolen. Han fikk da beskjed om å prøve ut kunstakademiets arkitektskole, men på grunn av manglende avgangsvitnemål, var han ikke kvalifisert nok. Han startet da å jobbe på egenhånd med maling, og lagde postkort som han solgte. Pengene han tjente var svært lite, men nok til å klare seg.

Da han for andre gang ble avvist av kunstakademiet i 1909, begynte pengene å ta slutt. Hitler havnet da på et asyl for bostedsløse. I 1910 havnet han på et hjem for fattige menn.

Da Hitler fikk farsarven i 1913, flyttet han fra Wien til München. I selvbiografien sin, Mein Kampf, skrev han om lengselen etter å bo i en tysk by, og det var en lettelse for han og endelig flytte dit.

1.verdenskrig

Under første verdenskrig deltok Hitler som frivillig. Han var en ivrig soldat, og ble tildelt jernkorset. Hitler satt pris på å være med i krigen. Han syns det var deilig å slippe unna hverdagens elendighet, og hadde det vært opp til Hitler, kunne han tenkt seg å ha krig hele tiden. Adolf mente at det enesta naturlige i verden var krig, ikke fred. Til tross for sitt mot og tapperhet, ble han aldri tildelt en lederrolle. De mente han ikke hadde de såkalte lederegenskapene, men det viste seg under 2. verdenskrig at dette ikke stemte. For er det noe Hitler har, så er det lederegenskaper! At Tyskland gikk tapende ut av første verdenskrig, kom som et sjokk på han. Han mente noe av grunnen var at jødene deserterte fra skyttergravene, og dette likte han svært dårlig.
image002.jpg

Hitler starter med politikk

I 1919 vendte Adolf tilbake til München hvor han kom i kontakt med en gruppe av frontsoldater som var politisk aktive. Deretter kom han i kontakt med Deutsche Arbeiderpartei, som året etter endret navn til Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter-Partei. I 1921 ble Hitler leder for partiet. Nå ble halvmilitære stormtropper (Sturmabteilung, SA) organisert. I tillegg ble hakekorset laget, og hilsen med oppstrakt arm ble mer populært. Hitlers nærmeste medarbeidere var Rudolf Hess, Herman Göring, Alfred Rosenberg og Ernst Röhm.
hitler460.jpg

I 1922 stiftet Adolf organisasjonen Hitlerjugend (eller Hitlerungdommen på norsk). Dette var en organisasjon som samlet ungdommen, slik at de kunne lære mer om Hitler og hva han stod for. Han tenkte at ungdommen er de som vil komme og ta over landet om noen år, så hvis han lærte dem om sine tanker og sin ideoligi, ville landet bli styrt på en god måte. Organisasjonen hadde også mange undergrupper.

Fengselsstraff

Den 8. november 1923 prøvde Adolf seg på et kuppforsøk. Dette endte med at de støtet på væpnet politi, og Hitler ble dømt til 5 år festningsarrest. Mens han satt i fengselet i Landsberg, skrev han første del i selvbiografien sin, Mein Kampf, som senere ble en slags bibel for nazistene. Selv om han ble dømt til 5 års fengsel, ble han sluppet ut av den bayerske regjering allerede i september 1924.
mein-kampf.jpg
Mein Kampf, boka til Hitler.

Det mislykkede kuppforsøket og fangenskapet til Hitler medførte at partiet ble kraftig redusert. I denne perioden trakk de borgelige tilhengerne seg tilbake. Antall stemmer falt fra 2 millioner i 1924 til 810 000 i 1928. Dette ga dem bare 12 av totalt 491 representanter på parlamentet.

I 1925 tok Hitler opp igjen sin propaganda. Da han prøvde dette, fikk han taleforbud. Dette taleforbudet varte til 1926 i Bayern, og til 1929 i Preussen. På grunn av dette skrev han mange artikler i partiets hovedorgan, Völkischer Beobachter. På denne tiden hadde Adolf gitt opp håpet om å erobre Tyskland illegalt vis. Han ville heller ta over makten på lovlig vis, ved et demokratisk valg.

Nazistene stiller til valg, og Hitler blir ”Der Führer”

I 1930 stilte nazistene til valg. Dette valget gikk meget bra for nazistene. De ble nest største parti med 6 millioner stemmer. Grunnen til at valget gikk så bra, var at partiet drev aktivt med masseagitasjon og propagandavirksomhet, i tillegg til de økonomiske problemene og den generelle misnøyen til politikerne. I perioden til valget, roet Hitler litt ned med å dele hatet sitt til andre menneskeraser. Nazistene fikk mest stemmer av fabrikkeiere og industrieiere, disse stemte bare på grunn av egen lommebok, siden de var livredde for et kommunistisk styre.

Nazistenes framgang fortsatte i 1931-1932. Den økonomiske situasjonen ble også forverret, dette gjorde at Hitler ble sett på som en frelser for landet. Hitler stilte til presidentvalget i 1932. Til tross for sin enorme oppslutning blant folket, fikk han bare 36.8 % av stemmene mot Hindenburgs 53 %.

I 1933, etter riksdagsvalget, ble partiet hans skikkelig styrket og Hitler ble utnevnt til rikskansler. I løpet av våren og sommeren 1933, innførte Hitler en ettpartistat. En måned etter Hitler kom til makten, brant han ned riksdagsbygningen. Nazistene gav kommunistene skylden og satte i gang en jakt på kommunister og sosialister over hele landet. Etter noen få måneder, klarte han å sette alle andre partier ut av spill.
GERMANY_REICHSTAG_0_100727a.jpg
Riksdagsbygningen i Tyskland.

I 1934 oppstod det en strid mellom SAs ledelse og riksvernets generaler. Hitler likte dette svært dårlig, og beskyldte SA-lederne for å gå imot han. Dette førte til at de fleste SA-lederne ble myrdet, etter Hitlers ordre.

I august 1934 døde Hindenburg, tysklands daværende president. Dette gjorde at Hitler ble både rikspresident og rikskansler. I Tyskland gikk han deretter under tittelen ”der Fürher und Reichkanzler”. Han ble øverste sjef for riksvernet, eller som mange ville sagt en diktator.

Hitler var nok veldig klar over at det kom til å bli krig, og det så også ut som han ville at det skulle bli krig. Han trengte bare litt tid på å ruste opp landet. Han var veldig redd for at Sovjetunionen skulle komme i allianse med de vestlige landene. Derfor inngikk han en ikkeangrepspakt med Sovjetunionen.

Tyskland arrangerer de olympiske leker

I 1936 valgte Hitler og ha både de sommerlige og vinterlige olympiske leker. Dette var nok for å vise fram militæret sitt, og for å vise hvor stort partiet hans var. Under lekene var det også veldig mange nazistiske flagg. En ting Hitler likte svært dårlig var at den mørkhudede sprinteren, Jesse Owens, sprang inn til 4 gull.
berlin_1936.jpg
OL i 1936. Her viser Hitler fram hæren sin.

2.verdenskrig bryter ut

Hitler støttet Franco og hans kamp mot kommunismen under den spanske borgerkrigen. Her hjalp Hitler til med blant annet våpen og personer. Under borgerkrigen, fant Adolf ut at utstyret hans funket. Dette gjorde at Hitler følte seg mer sikker på situasjonen, og klar for en verdenskrig.

I november 1938 arrangerte de tyske nazistene krystallnatten, og den 1.september 1939 brøt 2. verdenskrig ut.

Hitler klarte å ta makten over Østerrike, Tsjekkoslovakia, Polen, Danmark, Norge, Nederland, Luxemburg, Belgia og Frankrike i løpet av andre verdenskrig. Det landet han derimot ikke klarte å erobre, var Storbritannia.

Adolfs bryllup og død

Adolf Hitler giftet seg natten mellom 28. og 29. april 1945. De giftet seg i Førerbunkeren i Berlin. Vitnene til bryllupet var Joseph Goebbels og Martin Bormann. Dette giftemålet varte derimot ikke veldig lenge, siden den 30.april 1945 tok de selvmord sammen i Førerbunkeren.
Rett før Hitler døde fikk han sykdommen Parkinsons. På denne tiden var det ingen medisiner imot det, så i utgangspunktet var det en dødsdom. Måten de begikk selvmord på var ved hjelp av gift. I tillegg til dette, skjøt Hitler seg i tinningen. Grunnen til at Adolf tok livet sitt, var fordi Berlin hadde blitt okkupert.

Hitlers ideologi

Adolf Hitler sin ideologi var Nazismen og nasjonalsosialismen. Nazistene hadde lyst til å lage en økonomisk og militær sterk velferdsstat. Nazistene hadde forskjellig syn på forskjellige mennesker, og mente at det var menneskene kunne inndeles i ulike raser. Måten de inndelte rasene på, var etter religion, hudfarge og nasjonalitet. Den ariske rasen var, i følg nazistene, den beste, mens jødene var helt på bunn. Hitler plasserte også homofile, folk med funksjonshemninger og sigøynere på bunn. Nazistene mente at de sterkeste nasjonene var de nasjonene som tilhørte en høy rase, mens de dårligste nasjonene var blandingsraser. Grunnen til at han mente at blandingsrasene var dårlige, var fordi de hadde for mange motsetninger. Hvis man bare er en rase, er det ingen motsetninger, for de tenker likt. Hitlers selvbiografi, Mein Kampf, ble en slags bibel for nazistene.

Kilder:
http://www.secondworldwar.co.uk/ahitler.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler*
http://www.daria.no/skole/?tekst=4811
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/465597
http://www.skoleforum.com/stiler/biografi/det.aspx?id=3720
Et word dokument laget av noen personer med navn Adrian og Petter**
http://www.arbark.no/Utstilling/Spania/Spania02.htm
Historie 9 lærebok
http://www.daria.no/skole/?tekst=3418
http://image.guardian.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2007/08/07/hitler460.jpg
http://scrapetv.com/News/News%20Pages/Entertainment/images-2/mein-kampf.jpg
http://irrelevanser.files.wordpress.com/2008/08/berlin_1936.jpg
http://media.aftenposten.no/archive/00100/GERMANY_REICHSTAG_0_100727a.jpg
http://no.wikipedia.org/wiki/Hitlerjugend
http://daria.no/skole/doc/html/8982.doc_files/image002.jpg

*Brukt svært lite, da jeg fant bedre og mer troverdig kilder.
**Har sjekket med andre kilder, og informasjonen stemte. I tillegg var dokumentet oppbygd på en svært profesjonell måte, som gjør den troverdig.

SIDEN OPPDATERES MED LINKER!

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License