Den spanske borgerkrigen

Den spanske borgerkrigen varte fra sommeren 1936 til april 1939, og var en krig mellom spanske nasjonalister og republikanere.

I 1936 var det valg i Spania, noe som førte til at landet fikk en ny regjerning. Den nye regjerningen ville dele opp godsene slik at småbøndene fikk mer jord, og de ville også begrense den katolske kirkens makt. I Spania hadde både godseierne og den katolske kirke mye og si, derfor fikk regjeringen mektige fiender. Sommeren 1936 gikk en gruppe offiserer ledet av Francisco Franco til opprør mot regjerningen. Franco hadde vært generalstabssjef i Madrid, men ble mistrodd av regjeringen. Regjeringen sørget for å forflytte han til Kanariøyene, men da opprøret startet hadde han kommet seg tilbake til fastlandet. Franco hadde mange av de samme ideene som Hitler og Mussolini, og fikk derfor støtte av Tyskland og Italia. For Hitler var dette en slags trening før han selv skulle i krig. Spania prøvde ut nye våpen, og tyskerne fikk testet flyvåpenet ved å terrorbombe forsvarsløse spanske byer. Den spanske borgerkrigen ble en opptakt til 2.verdenskrig og har i senere tid blitt omtalt som 2. verdenskrigs generalprøve.

" Jeg søkte tilflukt på jernbanestasjonen. På plazaen utenfor oppholdt det seg 300-400 personer. De hadde ikke en sjanse. Klynger av kvinner og barn ble kastet opp i luften, kanskje seks meter eller så, og ble slitt i stykker. Bein og armer og hoder føk til alle kanter. Jeg vaklet inn i røykskyen for å komme til hjelp - og snublet over noe: det var nederdelen av en kvinnekropp. De sårede skrek. De sjokkskadde, de sørgende, de skremte skrek. De høyeste skrikene kom fra en gruppe kvinner som rev og slet i ruinene etter Julián Hotell; en gruppe småbarn hadde lekt der da bombene falt."

Frankrike, Storbritannia og noen andre demokratiske land lot være å blande seg inn i krigen, mens Sovjetunionen støttet den valgte regjeringen ved å sende våpen til regjeringshæren.
Fra hele Europa kom det frivillige som kom for og sloss på regjeringhærens side. Det var slik de ønsket å bekjempe fascismen og nazismen, fascisme/nasisme. Fra Norge kom det også menn som kjempet som soldater i Spania, hele 200-300 nordmenn.

Etter tre års borgerkrig, i 1939, vant general Franco en endelig seier.

Franco satt som Spanias diktator helt til 1975 da han døde. Etter hans død ble demokratiet innført i landet.

guernica.jpg

Pablo Picassos berømte maleri Guernica.
Fra Makt og Menneske historie 9: Her skildrer han gjennom penselen de redseslsfulle timene, da byen ble utsatt for det hensynsløse bombardementet.

Kilder

  • Underveis, Historie 9
  • Makt og Menneske historie 9, av Bjørn Ingvaldsen Ingunn Kristensen
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License