Den russiske revolusjonen

Under 2. verdenskrig var det stor sult, nød og mange sykdommer i Russland. Tsaren Nikolai 2. brukte istedet pengene som folket trengte på krig. I 1905 hadde Russland og Japan et væpnet oppgjør om noen områder i Nordøst-Asia. Russland tapte krigen, og folket begynte å gå lei. Under oppgjøret brøt det ut et opprør i Russland, og for å få ro i landet måtte tsaren love å lage et russisk parlament.

I løpt av 1800-tallet begynte en stor industrialisering i Russland. Enorme fabrikker ble bygd og det ble større jernbaner. I 1914 var Russland blitt verdens 4. største industrimakt.

Da Russland ble dratt inn i 1. verdenkrig ble problemene i landet enda større. Det var vanskelig å dyrke nok mat, for både hestene og mennene måtte krige for Russland. Derfor ble sulten i landet enda større, og krigen gikk dårlig for Russland. Over to millioner menn ble drept, på grunn av nederlag etter nederlag mot de tyske troppene. Mange av soldatene dro til slutt hjem, og nektet rett og slett å krige mer.

I St. Petersburg, på den tiden kalt Petrograd, brøt det ut store demonstrasjoner i mars 1917. Mange av soldatene ble også med i demonstrasjonene fordi alle var lei av både krigen og tsaren. Nikolai 2. måtte trekke seg, og det ble dannet en ny regjering.

I april 1917, rett etter at den nye regjeringen hadde blitt dannet, kom Vladimir Iljitsj Lenin tilbake til Russland som leder for Bolsjevikene. Bolsjevikene kjempet for å innføre kommunisme i landet. Partiet fikk fort mye støtte fordi det ønsket å stoppe krigen mot Tyskland.

Den 7. november 1917 møtte de bolsjevikiske troppene lite motstand da de skulle ta over Petrograd for å lede Russland. Etter 1 døgns kamp ga soldatene som kjempet i mot bolsjevikene seg. Etter dette brøt det ut store kamper rundt om i landet, og det var starten på en borgerkrig. Krigen førte til hungersnød, og 4-5 millioner mennesker døde på grunn av sykdommer og sult.

"Elendigheten er verre enn man kan forestille seg. Hver morgen finner man barn, kvinner og menn døde på gaten, hvor de må ligge i flere dager på grunn av mangel på transport. Jeg har sett likene bli spist av sulte hunder. Synet av hundrevis av barn som bare er skinn og ben og knapt nok kan stå oppreist, og av radmagre liggende mødre med døende spedbarn, er ubeskrivelig". Fridtjof Nansen om hjelpearbeidet av de sultrammende i Sovjetunionen i desember 2921.

I 1922 ble krigen sakte borte, og Bolsjevikene kom til makten med Vladimir Iljitsj Lenin. Noe av det første Bolsjevikene gjorde, var å bytte om navnet til landet til Sovjetunionen.

229209197_2c504c13a6.jpg

Nikolai 2 var den siste tsaren i Russland.

http://no.wikipedia.org/wiki/Den_russiske_revolusjon
Historie 9, Underveis

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License